Auttaako liioittelu uuden asian oppimisessa?
Golfvalmentajat kehottavat usein liioittelemaan haluttua liikettä, kun halutaan ajaa sisään svingimuutosta. Internet on täynnä suoranaisia aarteita tästä. Kokeile vaikka hakea hakusanoilla feel vs. real golf tai Alex Noren feel vs. real. Myös Tiger Woods tekee mielellään samanlaisia liioittelutreenejä.
Onko liioittelusta hyötyä? Nopeuttaako se oppimisprosessia? Kannattaisiko tehdä vain sitä haluttua liikettä oikein ilman liioittelua? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia seuraavaksi.
Mitä aivoissa tapahtuu, kun opitaan uuttaa liikettä?
Aivojen yksi hienoimmista ominaisuuksista on muovautuvuus eli plastisuus. Aivojen rakenne muuttuu sen perusteella, mitä teemme. Jos teemme toistuvasti samaa asiaa, aivoissa syntyy uusia hermoyhteyksiä. Toisto vahvistaa näitä yhteyksiä. Jos teet tarpeeksi monta toistoa, liike tulee täysin automaattiseksi ja erittäin helposti toistettavaksi.
Tämä nyt ei ole mitenkään uutta tietoa. Jo 1940-luvulla tiedetiin, että oppiminen luo uusia hermoyhteyksiä aivoissa.
Uuden oppimisen tärkein palanen onkin toistomäärä. Mitä enemmän toistoja, sitä vahvempi hermorata aivoihin muodostuu.
Auttaako liioittelu?
Lyhyesti sanottuna: kyllä se voi auttaa. Kaikki riippuu siitä, miltä se näyttää lyönnissä.
Tavoitteena on saada suunniteltu ja haluttu muutos aikaan. Jotta mailan saa oikeaan paikkaan, voi olla tarpeellista antaa keholle liioiteltu tunne muutoksesta. Svingin muuttaminen on hankalaa, koska aivoissa on vahva hermorata vanhalle liikkeelle. Pienenkin muutoksen aikaansaaminen oikeassa lyönnissä voi tuntua usein siltä, että tekee keholla jotain aivan päinvastaista, mihin on tottunut. Sitä se uuden opettelu vain on. Työtä ja tuskaa.
Idea ja tavoite on koko ajan sama: pitää saada paljon toistoja siitä halutusta muutoksesta. Jos muutoksen aikaansaaminen vaatii isoa liioittelua niin sitten sitä kannattaa tehdä. Muutoksen toteuttaminen kannattaa tehdä seuraavalla tieteelliseen tutkimukseen perustuvalla kaavalla. Kirjoitin tästä aikaisemmin blogikirjoituksen.
- Kirkasta itsellesi, miksi haluat tehdä muutoksen.
- Tutki muutosta, etsi mallisuorituksia videolla ja vertaa niitä omaan lyöntiin.
- Tee lyhyt lista muutamasta avainkohdasta, mitä pitää tapahtua, jotta lyönti muuttuu haluttuun suuntaa.
- Paljon toistoja. Muista tauotus ja pelinomaisuus.
Miksi ammattilaiset tekevät sitä?
Vuosikymmenien harjoittelu tuottaa täysin automaattisen liikkeen, jota pystyy soveltamaan lähes missä tilanteessa tahansa. Vuosikymmenien harjoittelu tuottaa myös hirvittävän määrän tietoa omasta lyönnistä ja siitä, miten keho reagoi eri asioihin. Pelaajat, kuten Tiger ja Alex Noren, ovat todennäköisesti havainneet, että heidän kehonsa reagoi halutulla tavalla liioitteluun harjoituksissa tai harjoitussvingissä.
Ammattilaiset ovat hyvin erilaisia tämän suhteen. Liioittelu ja svingin harjoittelu ylipäätään tuntuu olevan hyvin yksilöllinen asia. Kaikki tekevät niitä asioita, joiden on havaittu toimivan. Jos Tiger kertoo, että joku tietty liioiteltu tunne auttaa häntä lyömään vaikka fadea, niin kukapa siihen on mitään sanomaan. Toisen puolesta ei voi tuntea asioita.
Valmentaja voi auttaa pelaajaa tekemään oikean liikeen ja sitten kysyä, miltä se tuntuu ja sitten yhdessä voidaan etsiä hyvää vertauskuvaa. Usein valmentajat yrittävät antaa valmiin vertauksen tai tunteen, jota hän haluaa pelaajan tuntevan. Kyse on silloin valmentajan tunteesta svingissä, eikä pelaajan.
Se on paljon voimakkaampi kokemus pelaajalle, jos tuntuu siltä, että hän keksi itse sopivan vertauksen tai svingiajatuksen. Voimakkaampi tunneyhteys tehostaa oppimista.
Pääkoppa mukana
Muutoksen aikaansaaminen vaatii harjoittelua. Paljon harjoittelua. Harjoittelu vaatii motivaatiota. Jos ei ole aikaa harjoittelulle tai ei oikein ole sitoutunut kehittämään omaa peliä, muutosta ei tietenkään tapahdu.
Liioittelu voi olla hyvä keino lisätä tietoisuutta omasta kehosta. Tietoisuus on tärkeää oppimisen alkuvaiheessa, jolloin tarvitaan paljon palautetta ja selittämistä halutusta suorituksesta. Liike tuntuu aluksi kömpelöltä, koska signaalit kiertävät motorisen aivokuoren kautta. Silloin liikkuminen on tietenkin hitaampaa ja epätarkkaa.
Kuulin joskus mielenkiintoisen yksityiskohdan uimahyppyjen treenaamisesta. Hyppääjät harjoittelevat tulemaan hypyt veteen vähän yli ja vähän ali, jotta keho tunnistaisi paremmin täysin suoran asennon. Erilaiset ärsykkeet tunnetusti tehostavat oppimista.
Kokeile ja pyydä apua
Ammattilaisen apua tarvitaan erityisesti ongelmien tunnistamisessa ja treenien suunnittelemisessa. Golfopettaja näkee yleensä todella helposti, mitä kannattaa lähteä kehittämään. Treenien suunnitteluun tarvitaan sitten yhteistyötä pelaajan kanssa, jotta selviää mahdollisimman tehokas treeni juuri sille pelaajalle.
Kannustan kokeilemaan erilaisia tuntemuksia ja liikkeitä. Tosin sillä varauksella, että pysytään omien fyysisten rajoitteiden sisällä. Kannustan havainnoimaan näitä tuntemuksia videolta tai lyöntitutkassa. Tarvitaan jonkilaista palautetta, muuten ei voi tietää, mitä jokin tietty tunne tai liioittelu tekee omalle liikkeelle.
Oma valmennuspaketti Golfholistilta
Kevät ja kenttien avaaminen lähestyy. Minulla on oman pelin kehittämiseen tarkoitettu etävalmennuspaketti, jossa analysoidaan vahvuudet ja heikkoudet, tunnistetaan kehitettävät asiat, tehdään yksilöllinen harjoitussuunnitelma, tarjotaan valmetajan tukea treenaamiseen ja pidetään väli- ja loppupalaveri. Hinta on erittäin kilpailukykyinen. Klikkaa hinnasto-välilehteä ylhäältä tai tästä. Laita sähköpostia, viestiä tai soita.