Lyöntirutiini - miten se vaikuttaa tuloksiin golfissa?
Lyöntirutiini vaikuttaa tulokseen. Matt Bridgen vuonna 2018 tekemässä tutkimuksessa seurattiin 47 ET-pelaajaa viiden turnauksen ajan. Dataa kerättiin 304 kierroksesta ja 22 579 lyönnistä. Lisäksi tutkimuksessa haastateltiin kahtakymmentä tutkimukseen osallistunutta pelaajaa. Tutkimuksesta kävi ilmi kolme aika mielenkiintoista faktaa lyöntirutiiniin liittyen:
- Lyhyempi aika pallon päällä voi ansaita European Tour -pelaajalle 189 000 euroa lisää kauden aikana.
- Lyhyempi aika putin päällä johtaa 90% todennäköisyydellä parempiin strokes gained-puttitilastoihin eli siihen, että pelaaja voittaa lyöntejä muihin kilpailijoihin verrattuna puttigriinillä
- Pallon päällä vietetyn ajan tasaisuus ensimmäisellä ja toisella kisakierroksella lisäsi pelaajan mahdollisuuksia 50% päästä jatkoon verrattuna vähemmän tasaisiin pelaajiin.
Mitä rutiini sisältää? Miten rutiinia voi säätää itselle sopivaksi? Mitä yleisiä virheitä kannattaa välttää ja mitä konkreettisia neuvoja lyöntirutiniin hiomiseen on tarjolla? Lähdetään tutkimaan näitä kysymyksiä.
Mitä rutiiniin kuuluu?
Viime viikolla julkaisin nettisivujeni maksulliselle puolelle treenin juuri lyöntirutiiniin. Siellä määrittelin lyöntirutiinin osat seuraavasti:
Vaihtoehdot
Arvio pallon makuu ja olosuhteet.
Mitä vaihtoehtoja sinulla on? Voitko lyödä oman peruslyöntisi? Mitä sinun pitää ehdottomasti tietää ennen lyöntivalintaa?
Sitoutuminen
Valitse lyönti ja kohde, mihin haluat pallon lähtevän.
Mihin kohteeseen tähtäät? Kauas, lähelle vai molempiin? Löytyykö läheltä pallon edestä joku helposti erottuva asia, mihin voi tähdätä?
Näe ja tunne
Etsi harjoitussvingeillä sen lyönnin tunne, minkä haluat lyödä. Jos sinulla on svingiteknisiä ajatuksia, mitkä haluat tuntea, tunne ne.
Yritä nähdä hyvä lyönti alusta loppuun mielessäsi.
Montako harjoituslyöntiä tarvit? Tarvitsetko ollenkaan harjoituslyöntejä? Miten kuvittelet lyönnin; elokuvana, shot tracerina? Mikä svingiajatus autaa sinua toteutaamaan halutun lyönnin?
Toteuta
Astu pallolle ja toteuta harjoitussvingien tunne. Näe kohde selkeästi
Jos olet valmistautunut hyvin, pallon päällä ei yleensä kuluteta kauaa aikaa. Onko sinulla joku mailan heilautus, jonka teet ennen lyöntiä? Nousetko pois pallolta, jos huomaat häiritseviä ajatuksia tässä vaiheessa? Vilkaisetko kohteeseen?
Hyväksy
Hyväksy lopputulos. Uskalla päästää irti, jos lyönti ei ollut odotusten mukainen.
Tässä Jordan Spieth kertoo omasta lyöntirutiinistaan
Löydä oma juttu - tutki ja havannoi itse tai valmentajan kanssa
Tutkimukset muistakin taitolajeista kertovat samaa asiaa: silloin kun pelaajilla on selkeä idea ja mielikuva suorituksesta ja he sitoutuvat päätökseen, tulokset ovat parempia ja pelaaminen on nopeampaa.
Kun mieleen tulee negatiivisia ajatuksia vaikka lyönnin lopputuloksesta tai lyönti ei tunnu teknisestä hyvältä, pelaaminen hidastuu ja suorituskyky laskee.
Tämä epävarmuus näkyy tavallisella klubipelaajalla yleensä siinä vaiheessa kun ollaan pallon päällä lyöntiasennossa ja lyönti ei lähde liikkeelle.
Huippupelaajilla tämä vaihe on yleensä hyvin samanlainen, pallon päällä ei vietetä kauaa aikaa. Lyöntirutiinin idea on saada täysi sitoutuminen ja itsevarma olo siitä, mitä aiotaan tehdä. Pallon päällä ei ole mitään ajatuksia, on vain kaikille yksilöllinen tapa vetää liipaisimesta. Mitä olet mieltä vaikka Matt Jonesin tavasta vetää liipaisimesta? Kannattaa kokeilla, koska se saattaa olla aika vapauttavaa. Pelikin nopeutuu samalla.
Mitä pelaaja voi lyöntirutiinin löytämiseksi?
Lyöntirutiiniin kannattaa sisällyttää vain itselle tärkeimmät asiat siitä, mitkä vaikuttavat sitoutumiseen. Sitä varten pitää tehdä vähän tutkivaa treeniä kentällä ja harjoitusalueella mieluiten valmentajan kanssa. Pitää löytää itselle sopivat ja tärkeät asiat. Voihan käydä ilmi, että et tarvitse ollenkaan harjoitussvingiä pelataksesi hyvää golfia. Ei voi oikein tietää, ellei kokeile. Eli rohkeasti testaamaan!
Hyvä lyöntirutiini ei kuitenkaan vie mahdottomasti aikaa. Tavoite on tehdä rutiinista yksinkertainen, tehokas ja toimiva. Oma lyöntirutiini näyttää tältä:
- Havannoi tuuli ja etäisyys
2. Valitse lyönti. Seiso pallon takana ja hae sopiva kohde kaukaa. Piirrä mailan varren avulla viiva kohteesta pallolle ja valitse pallon edestä sopiva kohde, minkä mukaan tähtäät.
3. Ota 1-3 harjoitussvingiä. Tunne 75% tempo normaalista lyönnistä. Tunne tasapainoinen loppuasento. Näe pallon lento punaisena viivana
4. Astele pallolle takaa, katse naulittuna kohteeseen. Asetu pallolle, tunne maa voimakkaasti jalkojen alla kun haet tasapainoa. Vilkaise kohteeseen, katse palloon ja vedä liipaisimesta. Tämä vaihe on aina samanlainen ja kestää keskimäärin 13 sekuntia
5. Yritä pitää tasapainoinen loppuasento hetken verran lyönnin jälkeen. Reagoi vasta yhden hengityksen jälkeen. Arvioi, olitko sitoutunut lyöntiin.
Konkreettisia vinkkejä ja neuvoja lyöntirutiiniin
- Tee selkeä päätös, mitä yrität tehdä.
Aika selkeä ja simppeli ohje, mutta tätä kuulee niin usein pelaajien suusta, ettei ollut selkeää ideaa tai oltiin kahden vaihtoehdon vaiheilla. Sanon usein ohjeeksi kysyä mielessä: "Miltä hyvä lyönti näyttää tässä?" Kun kelaat vastausta tähän, saat samalla idean päähäsi siitä lyönnistä.
2. Vähennä aikaa pallon päällä.
Huippupelaajilla fyysinen lyöntisuoritus menee täysin autopilotilla. Hetkeä ennen lyöntiä huippusuoritujat golfissa saattavat ajatella kohdetta tai jotain tiettyä tunnetta, jota he yrittävät saada lyöntiin. Molemmat ovat toimintoja, joita aivojen oikea puoli hallitsee. Debbie Crews, urheilupsykologian tohtori Arizonan yliopistosta, on tutkinut paljon eritasoisten golfreiden aivotoimintaa. Hän havaitsi, että huippupelaajat luovat kohteen tai tietyn tunteen ajattelusta eräänlaisen triggerin itselleen. Pelaajalle tulee ikäänkuin lupa vetää liipaisimesta, jolloin aivot menevät autopilotille.
Tavallisen klubipelaajan kannattaa siis tietoisesti vähentää aikaa pallon päällä. Siihen on olemassa erilaisia yksinkertaisia harjoitteita. Kannattaa konsultoida omaa PGA-valmentajaa tästä.
Muutama suoritusta haittaava yleinen virhe lyöntirutiinin aikana
- Jätät huomioimatta vaiston tai häiritsevän ajatuksen.
Yllättävän useasti, jopa taitavat pelaajat, yrittävät vaientaa vaiston tai jonkun muun häiritsevän ajatuksen. Pahimmillaan se hiipii kesken lyöntisuorituksen päähän ja silloin suoritus menee täysin pieleen. Tässä tilanteessa hyvä ratkaisu on palata lyöntirutiinissa taaksepäin tai jopa aloittaa se alusta. Ymmärrän, että se ei aina ole mahdollista sääntöjä rikkomatta. Silloin pitää ainakin analysoida kierroksen jälkeen, mikä siinä tilanteessa oli ja mistä häiritsevä ajatus mahdollisesti nousi.
2. Yrität korjata tekniikkaa kentällä ja ennen lyöntiä
Kentällä ei kannata korjata tekniikka, joten sitä ei kannata murehtia. Se vie sinut vain pois tilanteesta ja häiritsee keskittymistä. Lyöntirutiinissa voi kyllä hakea jotain tiettyä tunnetta, joka liittyy kyseiseen suoritukseen, mutta se on mielestäni eri asia kuin tekniikan korjaaminen. Huippupelaajilla näkee hyvin erilaisia mailan heilautuksia (eng. waggle), jotka ovat juuri sitä tunteen hakemista. Ne heilautukset saattavat vaihdella suurestikin riippuen tilanteesta. Tästä asiasta tulee mieleen Jordan Spieth. Hän vaihtoi heilatustaan viime vuonna ja se ei jäänyt medialta huomaamatta.
Näille yleisille virheille ja ylipäätään suoritusta haittaaville ajatuksille on yhteistä se, että ollaan ajatuksissa jossain muualla kuin siinä kyseisessä hetkessä. Saatetaan miettiä, mitä tämä lyönti mahdollisesti tekee tulokselle tai nyt on pakko saada onnistuminen. Nämä liittyvät läheisesti lyöntirutiiniin, mutta tämä on kuitenkin oma aihe, josta kirjoittelen lähiaikoina.
Muista tilata blogi! Saat ilmoituksen sähköpostiin aina kun uusi kirjoitus julkaistaan. Se on täysin ilmaista kaikenlisäksi.