Miten tehdään svingimuutos?

Miten tehdään svingimuutos?
Photo by Courtney Cook / Unsplash

Talvikausi on alkamassa ja moni golfari haluaa ymmärrettävästi tehdä muutoksia omaan svingiin. Miten svingimuutos tehdään? Mitä siinä kannattaa ottaa huomioon? Miten harjoitellaan, että svingi muuttuu oikeasti? Kaunko siihen menee, että muutos tapahtuu pysyvästi? Näihin kysymyksiin lähdetään etsimään vastauksia nyt.

Lähtökohdat

  1. Miksi? Mitä pallon lento kertoo?

Svingiä ei muuteta sen takia, että sen pitäisi näyttää paremmalta tai koska pelikaverit ehdottivat sinulle muutosta. Kannattaa siis ensin miettiä, miksi svingiä muutetaan. Pallon lento on ainoa mittari svingimuutoksille. Jos et ole tyytyväinen siihen, niin muutokselle on aihetta. Tyypillisen slaissaajan (pallo kaartaa  voimakkaasti oikealle oikeakätisellä lyöjällä) pallon lento on todella kaareva ja lentomatka lyhyt verrattuna mailanpäännopeuteen. Pallo ei tahdo pysyä kentällä ellei tähtäystä laiteta todella paljon vasemmalle. Muutokseen olisi siis aihetta.

2. Pyydä apua

Koulutetut ja kokeneet golfopettajan silmät näkevät kyllä kehityskohdat välittömästi. Yhdistettynä hyvään pelaajan tuntemukseen saadaan nopeasti selville, millaiset muutokset ovat realistisia ja mistä on hyötyä. Taaksevientiin on vaikea saada lisää kiertoa, jos keho ei yksinkertaisesti taivu enää. Silloin pelkkä mailan heiluttelu ei enää auta, vaan lisäämällä liikkuvuusharjoittelua muutos saadaan paljon nopeammin esiin.

3. Usko omiin oppimiskykyihin

Golfareiden kanssa keskustellessa esiin nousee muutamia tuttuja syitä, miksi svingimuutosta ei haluta tehdä. "Yritin muutaman kerran, eikä se onnistunut." "Ei minulle ole aikaa muuttaa lyöntiä." "En pysty enää oppimaan uutta tapaa."

Uuden oppiminen ei ole ikäkysymys. Kaikki pystyvät siihen. Ongelmana on usein suunnitelmallisuuden puute. Halua kyllä olisi, mutta usein pelaaja ei oikein tiedä, miten muutosta harjoitellaan.

Svingimuutoksen kaava

Olet tunnistanut muutoksen tarpeen ja ne kohdat, mitä pitää muutaa, jotta pallo lentäisi paremmin. Mitäs sitten? Seuraavaksi esittelen lyhyen kaavan, jota noudattamalla saat aikaan muutosta. Kaava perustuu omaan opettaja- ja valmentajakokemukseen sekä motoristen taitojen oppimisen lähteisiin. (Esim. Timo Jaakkola, Liikuntataitojen oppiminen ja taitoharjoittelu 2010) Varsinaiset harjoitteet ja ylipäätään harjoitteleminen ovat ne asiat, mitkä tähän kaavaan pitää lisätä. Ne riippuvat tietysti pelaajasta ja halutusta muutoksesta.

  1. Miltä sen pitäisi näyttää?

Katso videoita uudesta tekniikasta ja kysy itseltäsi "Miksi on tärkeää oppia tämä taito?" Se auttaa antamaan tarkoituksen tulevalle harjoittelurupeamalle.

Slaissaajan tapauksessa vastaus voisi olla yksinkertaisesti: "Minun pitää oppia lyömään palloa pienemmällä kierteellä, jotta pallo pysyy pelissä ja lentää pitemmälle." Slaissaajan kannattaa etsiä videoita, jossa palloa lyödään suoraan tai pienellä draw-kierteellä. Youtube on pullollaan kaikkea golfsvingiin liittyvää ammattilaisista amatööreihin.

2. Mikä on tärkeää?

Kirjoita itsellesi ylös muutama (2-3) avainkohta uudesta tekniikasta. Mitä pitää ehdottomasti tapahtua, jotta maila saadaan liikkumaan haluamallasi tavalla?

Slaissaajan tapauksessa kyse on siitä, että mailanpää pitää saada osumaan lähes kohtisuorassa mailan liikerataan nähden eli palloon pitää osua kohtuullisen suoraan ja mailan pitää liikkua osumahetkellä kohti haluttua tähtäyslinjaa. Slaisaajan avainkohtalista voisi olla tällainen:

  1. Mailaote neutraaliksi tai vähän vahvaksi
  2. Mailan pitää tulla osumaan tähtäyslinjan sisältä. (Jos se tulee ulkoa, tuloksena on fade tai slaissi)

3. Miltä muutos tuntuu? Lyhyt harjoitusosio

Nyt olet saanut päähäsi iskostettua, mitä pitää muuttua ja miksi. Seuraavaksi treenaa muutosta tekemällä paljon toistoja. Toistoja voi tehdä ilman palloa tai pallon kanssa tai sitten ihan palloja lyöden. Apuvälineitäkin saattaa tarvita tässä kohdassa. Idea tässä on kuitenkin se, että treenataa oikeasti sitä uuttaa ja haluttua muutosta. Ota video tai valmentaja tai kaverin silmät avuksi ja laita itsesi uuteen haluttuun asentoon. Voit tehdä toistoja vaikka todella korostetun hitaasti, jos tuntuu vaikealta päästä uuteen haluttuun asentoon. Katso videota ja tee vertailua, oletko siellä, missä haluat, näkyykö muutos. Ehdottoman tärkeää on havannoida, miltä muutos tuntuu! Usein se ei tunnu ollenkaan hyvältä aluksi.

Slaissaajan tapauksessa harjoiteltaisiin uusi mailaote, jossa kädet ovat hieman vahvemmassa asennossa, jotta maila tulisi suorassa tai vähän jopa suljetussa asennossa osumaan.

Sitten harjoiteltaisiin liikuttamaan mailaa alastulossa tähtäyslinjan sisältä. Tässä toimii hyvin klassinen porttiharjoitus. Video siitä on tässä alla.

Porttiharjoitus slaissin korjaamiseen

4. Tee pelinomaisia harjoituksia

Tämän vaiheen idea on viedä uusi taito heti sellaiseen ympäristöön, missä sitä pitää käyttää. Golfia pelataan kuitenkin golfkentällä, eikä harjoitusalueella. Pelinomainen harjoitella golfissa on yksinkertaisesti sitä, ettei tehdä samaa asiaa kahta kertaa peräkkäin. Slaissaajankin tapauksessa suurin osa kierroksen lyöntejä on lähipelilyöntejä, missä slaissi ei ole tule näkyville.

Annan muutaman esimerkin tästä: Slaissaaja voi harjoitella simulaattorissa siten, että lyö yhden pitkän lyönnin, jossa hän yrittää saada sitä muutosta aikaan eli käyttää uuttaa taitoa. Sen perään voi lyödä muutamia lähipelilyöntejä tai ottaa muutamia putteja, kuitenkin tavoitteellisesti ja selkeällä idealla. Sitten voi taas ottaa yhden pitkän lyönnin.

Uutta lähipelilyöntiä voi harjoitella siten, että lyö simulaattorissa tai kentällä pallon tahallaan ohi griinistä, jolloin pääsee harjoittelemaan haluttua lähipelilyöntiä.

Tässä viimeisessä kohdassa tapahtuu isoin kehittyminen, vaikka saatat ajatella että se on kolmoskohdassa. Treenin pitäisi muistuttaa mahdollisimman paljon oikeaa peliä. Oikeassa pelissä lyönneillä ja tuloksella on väliä. Kannattaa siis tuoda kilpailuelementti tähän treenivaiheeseen.

Kuinka kauan muutokseen menee?

Josh Kaufmanin tutkimusten mukaan muutokseen tarvitaan 20 tuntia harjoittelua. Tämä on mielestäni huojentava tieto talven treenikautta ajatellen. Vaikka aloittaisit treenaamaan vasta vuodenvaihteessa ja käyttäisit tunnin viikossa harjoitteluun. Olisit silti oppinut uuden taidon sopivasti toukokuun puoleen väliin mennessä, juuri parahiksi kesän pelejä ajatellen.

Harjoittelun iloa!