Miten valmistautua golfkisoihin? - pelitaktiikan tekeminen
Moro! Tällä kertaa hieman teknisempää sisältöä. Katsotaan vähän tarkemmin, miten voi valmistautua, jos menee pelaamaan itselle tuntematonta kenttää. Nykyteknologia auttaa huippuammattilaisiakin valmistautumaan yllättävän perinpohjaisesti ja tekemään pelitaktiikkaa satelliittikuvien ja karttaohjelmien avulla. Tässä kirjoituksessa käsittellään suurelta osin avauksen pelitaktiikkaa.
Valmistelut ja toteutus
- Selvitä hajonta draiverilla
Yksilöllistä pelitaktiikkaa varten pitää tietää yksilöllinen hajonta mieluiten joka mailalla, mutta erityisesti draiverilla. Jos sinulla ei ole pääsyä lyöntitutkaan asian selvittämiseksi, voit hakea vinkkiä vaikka tästä twiitistä. Siinä on sata kappaletta draiveja yhdeltä huippuamatööriltä.
Tuosta kannattaa huomioida muutama tärkeä asia
Ensin se, että huippupelaajan hajonta (alue mihin 95% palloista päätyy) on keskimäärin 55 metriä leveä. Yllättävän iso alue. Ehkä kannattaa laskea omia odotuksia ja vaatimuksia, siitä, kuinka tarkasti pitäisi osua kohteeseen draiverilla.
Toiseksi se, että kohde ei ole sama kuin tähtäys. Tässä esimerkissä kohde on ollut Trackmanin keskiviiva. Kohteeseen kannattaa pelata omaa luontaista kierrettä eli tähtäys on ollut todennäköisesti jossain muualla.
2. Käytä karttaohjelmaa
Käytän pelitaktiikan suunnitteluun Google Earth Prota. Se on ilmainen karttaohjelma, jonka voi ladata tietokoneelle. Pelitaktiikoita voi suunnitella ihan hyvin myös Google Earthin tai jonkun muun karttaohjelman selainversiolla.
Google Earth Pron käyttämisen iso etu on se, että siihen voi upottaa kuvia tietokoneelta ja tallentaa erilaisia paikkamerkkejä. Itse toimin niin, että upotan hajontakuvio-kuvan Google Earth Prohon, muokkaan sen sopivan kokoiseksi pelaajasta riippuen ja siirrään sen jokaiselle väylälle.
Tuossa alla näet esimerkin Tammer-Golfin 18. väylältä. Hajontakuvion poikkiviivat ovat 250 m, 225 m ja 200 metrin etäisyydellä tiiboxista.
3. Tee taktiikka
Taktiikan tekemiseen eli mailanvalintaan avauksessa noudatan muutamaa peukalosääntöä. (Ihan kaikkea en halua paljastaa, mutta tässä muutama tärkein)
- Avauksella pitää päästä mahdollisimman pitkälle, mutta turvallisesti
- 60 metriä vaarojen (este-alueiden) välillä on yleensä riittävästi tilaa draverille.
- Lyö joka kerta samaa lyöntiä esim. fade
- Pelaa prosentteja. Älä yritä mitään sellaista, missä onnistut vähemmän kuin 9 kertaa kymmenestä.
Tarkastellaan lähemmin tuota kuvaa Tammer-Golfin 18. väylästä. Keltaisilta se on 381 metriä pitkä par 4 ja valkoisilta 400 metriä. Lähestyminen lyödään ihan vähän ylämäkeen. Out-raja kulkee koko matkan väylän oikean reunan jälkeen. Tämä on paha lopetusväylä, jossa avauksessa on paljon painetta saada pallo peliin.
Tämä on siinä mielessä yksinkertainen väylä, että koko vasen puoli on täysin turvassa. Siellä on vain karheikkoa ja 16. väylä, joten avauksen kohde pitää laittaa reilusti kohti väylän vasemmassa laidassa kaukana näkyviin pikkupuihin ja lyödä rohkeasti draiveria, silloin pääsee lyömään wedgeä tai lyhyttä rautaa griinille. Jos avaukseen miettii puu kolmosta tai hybridia, silloin peliin ottaa mukaan väyläbunkkerin ja vasemmalla olevat puut.
Tässä on hyvä esimerkki siitä, että ei ole järkeä avata lyhyemmällä mailalla. Pitää vain valita selkeä kohde niin paljon vasemmalta, että oma hajonta ei yllä oikeaan outtiin. Väylän suunnittelu on erittäin onnistunut, koska tiiboxista katsottuna oikea out-raja näyttää olevan todella lähellä.
4. Ota taktiikka mukaan ja voit pelata kentän ilman harjoituskierrosta hyvällä fiiliksellä
Nämä väyläsuunnitelmat on helppo tallentaa vaikka yksittäisinä kuvina, siirtää tekstinkäsittelyohjelmaan ja tulostaa ne esimerkiksi yhdelle paperiarkille ja taitella bägiin tai taskuun mukaan. Ja voíla! Sinulla on oma yksilöllinen pelisuunnitelma mukana kierroksella. Tiedät mihin tähtäät ja mihin voit turvallisesti lyödä draiveria.
Satelliittikuvia käyttämällä saattaa löytää jopa aivan uusia taktiikoita omasta kotikentästä. Uusilla kentillä se on hyvä keino pelata pois kenttäarkkitehdin ansoja ja saada selkeämpää ideaa väylille, jotka jotenkin vain sopivat huonosti silmään.
Pelitaktiikkaan kuuluu muutakin, mutta ei niin paljon kuin luulet
Tuossa yllä käsiteltiin pelkästään avaustaktiikan tekemistä. Se on todella iso osa pelitaktiikan tekemistä. Tottakai kannattaa huomioda muitakin asioita ja yksilöllisiä mieltymyksiä. Mutta kannattaa haastaa omaa ajattelua tilastollisiin tosiasioihin. Lähestyminen on helpompi lähempää kuin kauempaa lippua. Tämä liittyy siihen, että joskus kuulee pelaajien jättävän avauksia tahallaan kauemmaksi lipusta.
Kun kentällä tulee vastaan dogleg-väyliä, jotka menevät omaa kierrettä vastaan, on yleensä järkevää ottaa joku toinen maila. Viime aikoina huippupelaajista Keith Mitchell ja Will Zalatoris ovat puhuneet juuri tästä asiasta. He pelaavat draverilla fadea ja jos tulee vastaan dogleg väylä, jossa on pakko lyödä draw tai hook, he ottavat mieluummin puu kolmosen, jolla se lyönti tulee helposti.
Lähestymiskulmaa ei kannata miettiä, sillä ei ole merkitystä sen kannalta, että pääsisi helpommin yrittämään birdietä. Lipulle lyöminen ylipäätään on harvoin kannattavaa. Sivusin sitä aihetta viimeistä edellisessä kirjoituksessa.
Henkinen puoli
Pelitaktiikan idea on tuoda selkeyttä ja selvyyttä päätöksentekoon. Avaus on lyönti johon saat aina täydellisen makuun tiin avulla ja tiedät satavarmasti, mistä paikasta avaus lyödään.
On kuitenkin tosiasia, että välillä draveri katoaa tai lyönti hajoaa tai intuitio sanoo jotain muuta. Siinä kohtaa tarvitaan mentaalitaitoja. Lyöntiin täytyy sitoutua täysin. Draiveria ei voi lähteä lyömään sellaisella asenteella, että toivotaan nyt vain hyvää osumaa. Kehotan silloin valitsemaan sellaisen lyönnin, mihin voi sitoutua täysillä. Huippupelaajilla perusdraivi ei ole täysillä pommittaminen vaan toistettava oma kierrelyönti. Ei myöskään kannata taistella epämukavan tunteen läpi.
Käänny ammattilaisen puoleen
Koko hommaa ei tarvitse lähteä itse toteuttamaan nollista. Käänny oman ammattilaisen apuun pelitaktiikan luomisessa. Satelliittikuvat ovat kuitenkin kaikkien saatavilla ilmaiseksi, joten niihin kehotan tutustumaan. Varsinkin, jos olet menossa pelaamaan uudelle kentälle kisaa tai muuten vaan.
Kotikentästä voi aloittaa. Se on todella mielenkiintoista verrata satelliitin antamia mittoja omaan kokemukseen kotikentästä. Parhaimmassa tapauksessa haastat omia uskomuksia ja käsityksiä ja opit jotain uutta oman kotinkentän pelaamisesta.
Minuun voi ottaa yhteyttä oman yksilöllisen pelitaktiikan luomisessa. Se on etävalmennusta siinä missä svingin kanssa työskentelykin.
Viimeisenä vähän vinkkiä Google Earthin Pron käytöstä. Tein ihan omaksi huvikseni omasta kotikentästä, Tammer-Golfista, esittelyvideon, jossa olen tehnyt nämä hajontakuviot joka väylälle. Puhun vähän laajemminkin kentästä. Ideana oli suunnata esittelyvideo European Masters Gamesin 2023 osallistujille, jotka kaikki tulevat varmasti ensimmäistä kertaa Tammer-Golfiin. Video on tehty englanniksi.