Muutoksen aikaansaaminen svingissä - ulkoiset ja sisäiset huomion kohdeet.
Valmennettavani Goloffipodin motivoituneet Mikko ja Waltteri keskustelivat viime jaksossaan muutoksen aikaansaamisesta. Svingianalyysit on tehty ja kehittämiskohdat tunnistettu, nyt on siirrytty harjoittelemaan. Jo ensimmäiset harjoituskerrat tuottavat todella hyviä hoksaamisia. On helppo ja todella miellyttävä samaistua tuohon miesten kuvailemaan Ahaa!-elämyksen tunteeseen ja vieläpä nähdä se muutos omin silmin videolta tai parantuneina lukuina tutkalaitteessa. Kuuntele jakso ylläolevasta linkistä.
Miten tuohon Ahaa!-elämykseen oikein päästään? Onko siihen olemassa yhtä ja parasta reittiä? Entä jos muutos ei tapahdukkaan, mitä sitten voi tehdä? Mitä motorisen oppimisen tutkimukset sanovat aiheesta? Näihin kysymyksiin tulee vastauksia seuraavaksi.
Ensin pitää tietää, mitä täytyy muuttaa.
Muutoksen aikaansaaminen vaatii ihan ensin huolellisen analyysin ja suunnitelman kehityskohdista. Pelaajaan täytyy tietää, mitä muutetaan ja miksi. Muuten sitoutumista muutoksen aikaansaamisen edellyttämään harjoitteluun ei välttämättä synny. Kuvittele vaikka, että töissä pomo vaatii sinua muuttamaan jonkin asian, jota olet jo vuosia tehnyt. Ehkä pomo saavuttaisi paremman tuloksen, jos alainen ymmärtää, miksi muutos ylipäätään täytyy tehdä.
Kehityskohtien löytäminen itse voi olla haastavaa. Suosittelen turvautumaan ammattilaisen apuun. Eli lyhyesti: mitä muutetaan ja miksi, se ensin. Sitten treenaamaan.
Mihin kannattaa keskittyä, jotta muutos saadaan tehokkaasti aikaan?
Tätä aihetta on tutkittu yllättävän laajasti ja vastaus on, että lähes aina kannattaa huomio kannattaa keskittää johonkin ulkoiseen asiaan. Golfsvingissä ulkoisia huomion kohteina on aivan järkyttävästi: maila, mailanpään asento, paita, paidan napit, vyön solki, mailan viuhahduksen ääni, kohde, ruoho ja niin edelleen. Tässä yksi hyvä tutkimus aiheesta. Linkki vie tohtori Gabriele Wulfin tutkimukseen vuodelta 2007.
Silti perinteinen tapa varsinkin golfissa on suunnata huomio johonkin sisäiseen asiaan, kuten ranteen asentoon, polveen, lantioon, päähän tai muuhun samanlaiseen. Sisäinenkin vihje voi toimia. Ammattilaisgolf on täynnä esimerkkejä, jossa pro kertoo haastattelussa keskittyvänsä vain vaikkapa oikeaan ranteeseensa - yksinkertaista. Väitin, että ammatilaisten treenimäärillä sisäisesti huomion kohteesta on tullut niin automaattista, että huomion voi keskittää johonkin ulkoiseen, kuten kohteeseen, joka golfissa on aika tärkeä juttu.
Hyvä valmentaja löytää toimivan asian, johon huomio kiinnitetään. Sen löytämiseen voi liittyä mielikuvia ja apuvälineitä. Toimiva huomion kohde on hirvittävän yksilöllisistä. Esimerkisi: mielikuva kakkosrajan puhkaisusta slaissin korjaamisen yhteydessä ei oikein toimi, jos kyseisen oppilas ei ole koskaan pelannut pesäpalloa. (Kakkosrajaharjoite slaissin korjaamiseen: asetu lyöntiasentoon niin että täysin suoralla lyönnillä löisit pallon lipulle. Sitten svingaa mailaa niin, että kuvittelet lyöväsi pallon kakkosrajasta puhki. Tee ensin hitaasti, sitten lisää vauhtia ja lyö lopuksi pallo samalla mielikuvalla.) Huomion kohteen löytäminen on valmennustaitoa parhaimmillaan. Itse näen sen jopa taiteen lajina. Aloitan aina ulkoisista huomion kiinnittämisen kohteista, jos ne eivät toimi, siirryn sisäisiin. Niin sinunkin kannattaa tehdä.
Esimerkkejä ulkoisista huomion kiinnittämisen kohteista golfissa
Linkittämässäni Goloffipodin jaksossa toivotun muutoksen sai aikaan käsien kuvittelu nuudeleina tai ruoskina. Erittäin toimiva mielikuva. Mikko ja Waltteri yrittävät saada lyöntiin lisää "lagia" eli he yrittävät vapauttaa mailan vähän myöhemmin. Lyöntitutkassa tai videolla tätä mitattaisiin mailan etunojana osumassa (shaft lean at impact). Huippupelaajat lyövät kohtuullisen matalaa lentokaarta korkealla spinnillä. Se on toistettavampaa ja tehokkaampaa. Toinen toimiva tapa tämän asian kehittämiseen on mailan viuhahdusäänen kovimman kohdan muuttaminen. Kokeile lyödä täysi lyönti, mutta yritä saada kovin viuhahdus kuulumaan selkästi pallon jälkeen. Katso videolta, mitä se tekee mailan asennolle.
Slaissin korjaamisen voi toimia yksikertaiset visuaaliset huomion kohteet, kuten se että asettaa pienen merkin parikymmentä senttiä pallon jälkeen n. 45 asteen kulmassa oikealle puolelle (jos lyöt oikealta puolelta). Yritä sitten saada maila liikkumaan sen merkin yli ja päätyä kuitenkin hyvään loppuasentoon.
Mitä huippupelaajat tekevät?
Huippupelaajat keskittyvät kohteeseen, pallon lentorataan tai sen kuvitteluun. Mielestäni hienoin esimerkki, jolloin pelaaja on täysin keskittynyt pallon lentoradan muotoon kierroksella on Justin Thomasin viimeinen kierros vuoden 2021 Playerissä. Katso kohokohdat niin ymmärrät.