Golfin perusasiat kuntoon - mitäs ne olivatkaan?
Golfkausi 2023 on konkretisoitunut. Ulos pääsee lyömään ainakin osassa maata. Ensimmäisillä lyönneillä voi vain vapaasti fiilistellä, kun näkee taas pallon koko lennon alusta loppuun. Ensimmäisellä harjoituskerralla voi kuitenkin olla jo paikallaan tarkistaa perusasioita. Veikkaan, että tässä listassa on jotain yllättäviäkin juttuja, mitkä ainakin minä lasken perusasioiksi. Väitän, että kovin moni pelaaja ei ole ikinä tietoisesti harjoitellut tasapainoa tai tempoa.
Tarkastelen perusasioita aika lyhyesti ja käyn joidenkin osalta muutaman esimerkin avulla läpi, miten niitä voi kehittää tai harjoitella.
Mailaote eli grippi
Mailaote on lähes poikkeuksetta se ensimmäinen asia, mikä opetetaan alkeiskurssilla tai jos kaveri vie sinut rangelle. En lähde näin kirjallisesti selostamaan, miten mailaote otetaan. Siihen on hyviä videoita ja kuvallisia ohjeita olemassa, mutta kerron muutaman asian mailaotteen käsitteistä ja yleisestä virheistä
Mailaotteen tarkoitus on hallita lavan asentoa osumassa, se määrittää suurelta osin sen, mihin suuntaan pallo lähtee, ja auttaa voimantuotossa. Kuvittele, yrität heittää palloa mahdollisimman pitkälle, mutta olet tunkenut pallon kämmeneen. Siinä ei ole kovin mukava tunne lähteä heittämään pitkälle. Mailaotteella on samanlainen funktio, ote pitää olla sormilla, jotta ranne pääsee taittumaan lyönnin aikana ja tuottamaan voimaa mahdollisimman paljon. Yleinen virhe on se, että varsinkin yläkäden mailaote on aivan liikaa kämmenellä.
Toinen mielenkiintoinen asia mailaotteesta on se, että ammattilaiset eivät todellakaan pelaa samanlaisilla otteilla. Yhteistä on se, että ote on sormilla, mutta sitten eroja löytyy melkoisesti. Ammattilaiset tietävät kokemuksen kautta, millaisella otteella heidän kannattaa pelata. Dustin Johnson pelaa melko vahvalla otteella kun taas Jim Furyk pelaa melko heikolla otteella, jossa alakäden pikkurilli ja nimetön ovat yläkäden päällä. Kädet ovat siis melkoisen päällekkäin. Kaikki on kiinni siitä, miten pelaajan keho ja maila toimivat lyönnissä yhdessä ja millaisia lyöntejä hän tykkää lyödä.
Lyöntiasento
Golflyönti on urheilusuoritus, jonka biomekaniikka on hyvin samanlainen verrattuna vaikka pesäpalloon tai heittämiseen. Lyöntiasento pitää olla sellainen, että siitä voi tehdä räjähtävää voimantuottoa. Jalkojen alla tunne on sellainen, että voidaan antaa painetta voimakkaasti maahan. Ponnistaa liikkeelle niin kuin pikaluistelija lähdössä.
Lyöntiasennon pitää mahdollistaa käsien vapaa heiluminen. Se vaatii, että ylävartaloa kallistetaan hieman eteenpäin, jotta kädet pääsevät roikkumaan vapaasti. Räjähtävän voimantuoton kannalta jalkojen pitää olla voimakkaasti maata vasten ja polvet pois takalukosta, vai oletko ikinä lähtenyt hyppäämään ylöspäin polvet lukossa.
Yleiset virheet lyöntiasennossa liittyvät mielestäni selän asentoon tai puutteelliseen liikkuvuuteen lantiossa. Esimerkiksi S-asento ja C-asento ovat sellaisia, mitkä tuovat ongelmia svingiin ja kehoon.
Tähtäys
Golfissa tähtääminen on haastavaa, koska keho asetetaan kyljittäin kohteeseen nähden. Silmäsi eivät ole samassa linjassa pallon tai kohteen kanssa, toisin kuin monessa muussa taitolajissa kuten esimerkiksi snookerissa tai dartsissa, joka tarkoittaa sitä, että golfissa lyönnin aikana katse ei ole kohteessa.
Se suunta, mihin pallo lähtee, määräytyy n. 80-prosenttisesti mailanpäänlavan asennosta. Jos mailanpää osoittaa puunrunkoon, joka on edessäsi niin hyvin hyvin todennäköisesti myös osut siihen riippumatta siitä, mihin suuntaan maila liikkuu osumahetkellä. Mailanpään tähtääminen onkin tärkeintä tähtäyksessä ja moni pelaaja tekee tähtäyksen nurinkurissa järjestyksessä eli asettavat ensin kehon hyvään asentoon ja vasta sitten mailanpään pallon taakse. Ammattilaiset taas asettavat mailanpään ensin haluttuun asentoon ja vasta sitten kehon. Katso tästä Sean Foleyn lyhyt video juuri tästä aiheesta.
Liikejärjestys
Liikejärjesteyksellä tarkoitetaan sitä, missä järjestyksessä eri kehon osat liikkuvat alastulon aikana. Golflyönti on tässä asiassa samanlainen suoritus kuin pallonheitto tai mikä tahansa muu laji, jossa idea on tuottaa mahdollisimman kova vauhti käsiin tai käsissä olevaan välineeseen, kuten mailaan. Mahdollisimman tehokas liike, joka tuottaa maksimaalisen vauhdin mailanpäähän, kulkee ketjuna jaloista, keskivartaloon ja siitä käsiin ja viimeisenä mailaan.
Yleisiä virheitä ovat alastulon aloittaminen ylävartalolla, joka johtaa yleensä pahaan slaisiin ja mailan liian aikainen vapauttaminen käsillä, joka voi johtaa epäpuhtaisiin osumiin ja vie nopeutta pois mailanpäästä.
Tässä huippuvalmentaja Timo Karvinen antaa hyvän harjoitteen liikejärjestyksen treenaamiseen
Osuma
Golfissa osuma on totuuden hetki. Siinä ratkeaa, mihin pallo lähtee ja millä tavalla. Aloittelijoille tulee usein täytenä yllätyksenä, että golfpalloa yritetään lyödä mailalla alaspäin eikä ylöspäin. Jos palloa yritettäisiin lyödä ylöspäin, niin silloin joka lyönti pelattaisiin pitkiltä tiitikuilta ja putteria tai draiveria muistuttavilla, pienen nostokulman mailoilla.
Mailassa oleva nostokulma ja urat on suunniteltu nostamaan pallo ilmaan, kun maila osuu palloon alaspäin suuntautuvalla tulokulmalla. Tästä seuraa toistettava osuma, jossa alakierteen määrää ja palloon kohdistuvaa voimaa on helpompi kontrolloida. Jos maila liikkuu ylöspäin osumassa, mailan ja pallo väliin jää helposti ruohoa tai maata, koska pelaaja on todennäkösesti kaapinut niitä mukaan ennen osumaa. Tuloksena voi olla vaikeasti ennustettavia ja hallittavia lyöntejä kuten flyereitä ja duffeja.
Tavalliselle pelaajalle helpoin tapa lisätä lyöntipituutta on parantaa osuman laatua eli saada osuma keskelle mailaa useammin ja varmistaa, että rautamailoilla maila liikkuu alaspäin osumassa. Videossa Rory McIlroyn tyylinäyte puhtaasta osumasta rautamailalla.
Tempo ja rytmi
Tempo ja rytmi ovat asiota jotka vaikuttavat suuresti varsinkin lyönnin toistettavuuteen, mutta menevät usein sekaisin keskenään. Useimmat pelaajat puhuvat temposta kun he tarkoittavat oikeasti rytmiä. Tässä Martin Hall selittää mahtavan selkeästi, mikä tempon ja rytmin ero on.
Oma tempo ja rytmi selviävät kokeilemalla erilaisia vaihtoehtoja. Hyvä harjoite on tehdä tuossa Martin Hallin videossa mainittu laskemisharjoite lyönnin aikana, mutta vaihdella tempoa. Laskea ensin hitaammin ja siiten nopeammin. Kannattaa kokeilla laskemista ääneen, se on mielestäni tehokkaampaa verrattuna laskemiseen mielessä.
Huippuammattilaiset tietävät tarkalleen oman tempon ja osaavat kalibroida sen turnausviikon aikana.
Tavalliselle pelaajalle on hyödyllistä päästä käsiksi omaan tuttuun tempoon, koska jännitys ja ahdistus saavat kehon ja mielen kireäksi, jolloin tempo helposti nopeutuu. Silloin seurauksena on usein huonoja lyöntejä juuri sellaisessa tilanteessa, milloin niitä ei kaivattaisi. Hauska kikka tällaiseen jännittyneeseen tilanteeseen on laskeminen. Aloita laskeminen kun olet valmis lyömään ja lopeta se kun pääset loppuasentoon. Laskemisen tempo on hyvin yksilöllinen, jotkut pääsevät vitoseen jotkut viiteentoista tässä harjoitteessa. Videolla mallisuoritus tästä treenistä, jonka voi tehdä ihan kisatilanteessakin.
Tasapaino
Tasapaino on erittäin tärkeää lyönnin toistettavuuden kannalta, mutta se on myös todella tärkeää mailanpään vauhdin kehittämisen kannalta. Huono tasapaino aiheuttaa huonoja osumia, koska pallo osuu mailanpäässä vähän mihin sattuu. Huonon tasapainon takia pelaaja ei välttämättä pysty kiihdyttämään mailaa niin paljon kuin kehossa olisi potentiaalia.
Hyviä tasapainoharjoituksia ovat yhden jalan svingit, svingit jalat täysin yhdessä tai lyöminen paljain jaloin. Kaikissa näissä harjoitteissa kannattaa ottaa ensin monta napsua pois täydestä vauhdista ja lisätä vauhtia tarvittaessa.
Kireys
Kehon kireys vaikuttaa todella paljon lyönnin toistettavuuteen, laajuteen, vapauteen ja vauhtiin. Suomessa on osuma sanonta "tehdä hampaat irvessä" jotain. Se ei golfissa ole ollenkaan hyvä asia, mutta siltä kentällä sitä näkee paljon, varsinkin silloin kun tilanne kiristyy kisassa tai tasoituskierroksella.
Siihen on hyvä kiinnittää huomiota. Se ei vaadi hirveästi toistoja, että siitä tulee tietoiseksi. Kokeile vaikka lyödä lyöntejä niin että hymyilet koko ajan. Hymyileminen vähentää leuan alueen kireyttä, joka vaikuttaa koko kehoon.
Kireys voi tuntua myös mailan puristamisena. Kokeile lyödä lyöntejä niin, että pidät kiinni mahdollisimman kevyesti koko lyönnin ajan (älä kuitenkaan päästä irti!) ja kokeile sitten lyödä niin, että puristat mailaa aivan täysillä koko lyönnin ajan. Mitä havaintoja teit?
Yhteenveto
Tasapaino, tempo ja rytmi sekä kireys ovat sellaisia asioita, mitkä saattavat aiheuttaa huonoja lyöntejä tiukoissa tilanteissa. Pelaajat eivät usein ole niistä edes tietoisia. Tiukassa tilanteessa jännitystä ja adrenaliinia ei voi oikein estää, mutta voit vaikuttaa siihen, että niiden ei anneta vaikuttaa omaan tekemiseen.
Tämän huomaa jo rangella. Jos annan asiakkaalle yhden yrityksen lyödä pallo kuvitteelliselle griinille, niin että pallo ei saa päätyä vaikka lipun vasemmalle puolelle, yleinen reaktio on mailan puristaminen, svingin nopeuttaminen ja kehon kireyden lisääntyminen. Kaikkiin niihin voi vaikuttaa, kunhan ensin tulet tietoiseksi niistä, ja itselle sopivimmista tavoista päästä niihin käsiksi.
Kysy rohkeasti apua kaikkien näiden asioiden treenaamiseen. Laita sähköpostia, viestiä, soita tai varaa suoraan varauskalenterista oppituntia!